Resepi Kari Ikan Tenggiri Lazat!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Kari Ikan Tenggiri Lazat!! (SbS)

Resepi Kari Ikan Tenggiri Lazat!! | Resepi kari ikan tenggiri yang sangat lazat. Kari nasi kandar pun boleh kalah.. hihi..

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : Wati Radin Othman



Daun kari,tomato,bawang besar, cili kering n lada hijau dpotong-potong untuk tumis nanti



Herba campur, jintan kasar dan rempah tumis....



Panaskan minyak masukkan rempah tumis, jintan kasar, rempah campur, daun kari, tomato, bawng besar hiris, cili kering dan cili hijau tdi.. tumis sampi layu



Dah layu masukkan kunyit serbuk 2 sudu atau 3 pun boleh...



Bawag putih, halia dan bawang besar dikisar-kisar



Lepas masukkan serbuk kunyit tadi masukkan bahan2 kisar tadi dalam 3 sudu...



Kacau sampai garing...



Ikan tenggiri



Dah garing masukkan ikan dulu...



Masukkan air sikit



Dah kering air dan ikan dah separuh masak baru masukkan rempah kari ikan dan serbuk cili....



Ikan tadi saya kuarkan dulu... gaul rempah ari dan serbuk cili sampai garing dan kuar minyak...



Ni ikan separuh masak yang saya kuarkan kejap



Air asam jawa



Dah garing dan kuar minyak masukkan pula air asam jawa.. kacau rata



Terung



Tomato, cili padi, daun kari dan lada hijau nanti masukkan last sekali..



Lepas masukkan air asam jawa dan air biasa baru masukkan ikan tadi kacau-kacau pastu masukkan terung... kuah dah pekat kan...



Last sekali masukkan daun kari, cili padi, lada hijau belah 2 dan tomato.... 

Kacau sampai kuah dah pekat baru tutup api... siap...!!



Kuah nasi kandar pun kalah tau... hehe... 



Jom makan.... :D

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Kari Ikan Tenggiri Lazat!! (SbS)"

Post a Comment